Kuna

Zatímco minulý rok ve Francii nevyjely stovky aut kvůli řádění vandalů z řad žlutých vest, Česká republika se dlouhodobě potýká s výrazně nebezpečnějším vandalem. Řeč je o kunách. Ať je váš vztah k fauně jakýkoli, kuny si neoblíbíte. Už to jméno.

Na podzim kolem dušiček vylézají kuny lesní z lesních pasek, lezou pod kapoty a dělají tam paseku. Když ráno nemůžete nastartovat a v motoru najdete rozkousané kabely, víte, s kým jste měli tu pochybnou čest. Proč se dopouštějí takové hromadné destrukce majetku jsme se zeptali kuny žijící v Kunratickém lese, kterou nebudeme jmenovat, protože nemá jméno.

Kuno, v první řadě, co vás tak láká na tom, lézt pod kapoty aut?

K: Na obranu všeho kunstva bych rád řekl, že pod kapoty lezeme jen na podzim a v zimě. Jak nastanou mrazy, náš kožíšek nám nestačí a hledáme zdroje tepla. A vychládající motor auta vás zahřeje klidně celou noc.
Plus ten pach ostatních kun – kuna i host po pár dnech smrdí. Jak u vás jednou nocuje kuna, je to z auta cítit, a to láká ostatní kuny. Kuna ke kuně sedá a než se nadějete, máte zájezdní hostinec pro lasicovité šelmy.

Ohřát se – to by ještě tolik nevadilo, ale proč vy kuny koušete kabely?

K: Víte, to samy dobře nevíme (nervózní smích). Něco nám na nich chutná anebo voní nebo co. Jako když vás škrábou oči a vy víte, že si je nesmíte promnout – a stejně si je promnete. Prostě jak cítíme kabely, nejde se zastavit, i když víme, že bysme neměly. My nerady.

Nebojíte se, že vás někdo chytí při činu a pořádně vám vypráská kožich?

K: Toho bych se nebál. My kuny jsme chráněné.

A jak se proti vám teda může nebohý řidič bránit?

K: Existují proti nám různé protikuní spreje a rušičky, určitě je doporučuji. A kdyby přece jenom nezabraly, zkuste pojištění proti zvěřině. Většinou je zabalené v balíčku s nějakým jiným pojištěním, ale jedna pojišťovna – Pillow – vám ho prodá klidně i úplně samostatně. A na rozdíl od běžných pojistek platí celou škodu bez spoluúčasti.

Spočítat anti-kuní pojištění 🙂