Zatímco někteří lidé tráví Silvestrovskou noc zábavou a veselím, jiní od prvních minut nového roku začínají plnit novoroční předsevzetí, třeba získat výhodnější povinné ručení.

Rozdíl pouhých 12 vteřin

Pillow pojišťovna tradičně zveřejňuje čas, kdy bylo uzavřeno první polštářové pojištění v novém roce. Letos poprvé mohla porovnat tento okamžik pro Slovensko a Česko. Ukázalo se, že v obou zemích žijí lidé, kteří místo pozorování ohňostrojů nebo silvestrovských pořadů v televizi dávají přednost vylepšení svého portfolia finančních produktů včetně pojištění

První slovenská smlouva (přesněji návrh smlouvy) byl vytvořen 1. ledna 25 minut a 55 vteřin po půlnoci. Ani v Česku ale zájemci o pojištění nezaháleli a první návrh byl vytvořen 26 minut a 7 vteřin po půlnoci. Rozdíl je tak pouhých 12 vteřin ve prospěch Slovenska. Obě smlouvy byly vytvořeny pomocí internetových webových stránek, jedna přímo na webu pojišťovny Pillow a druhá pomocí internetového srovnávače. Vzhledem k tomu, že sjednání pojištění zabere pouze několik minut, lze předpokládat, že oba klienti začali proces sjednání pojištění až po půlnoci na Nový rok.

První pojištění roku

Podobně jako se zveřejňuje výška a váha prvních narozených miminek, pojďme se podívat na „parametry“ prvního polštářového pojištění roku 2024. Pojištěným vozidlem je Nissan Navara s rokem výroby 2013. Majitel vzhledem ke stáří vozidla již nevyužil možnost na jedné smlouvě s povinným ručením uzavřít i havarijní pojištění. U povinného ručení zvolil limit, který již vyhovuje novému minimu dle evropské motorové směrnice. Odhadovaný počet najetých kilometrů je 10 tisíc km (+/- 500 km). Pokud vozidlo ujede méně kilometrů, vrátí Pillow pojistníkovi část peněz zpět.

Důležitá je také volba polštáře Asistence. Vozidlo je pravděpodobně provozováno lokálně, a tak majitel vhodně vybral variantu, která zajistí odtah při nehodě i poruše do vzdálenosti 50 km. Limit v kilometrech je mnohem výhodnější než limit v korunách, který po čase díky inflaci zastará a začne být nedostatečný. Výhodou limitu v kilometrech je také transparentnost – řidič přesně ví, jakou vzdálenost za něj pojišťovna zaplatí. U limitu v korunách neví nic. Výhodou je i bezlimitní vyproštění, které Pillow pojišťovna jako jediná nabízí u všech variant asistence.

Zajímavý detail prozradí datum počátku pojištění, které je nastaveno na 1. 4. Pillow pojištění lze uzavřít s odloženým počátkem až o 3 měsíce. První leden tak byl první den, kdy majitel vozidla mohl uzavřít pojištění s daným počátkem u Pillow a přesně to také udělal. Zbývá již jen dodat, že majitel Nissanu zvolil roční frekvenci placení a využil tak nejvyšší slevu za frekvenci placení. Pillow přeje Nissanu Navara vše nejlepší do nového roku a všechny ujeté kilometry bez nehody!