Svatý Martin, husa a Pillow

Dnes slaví svátek Martin a mnoho z nás si asi vybaví svatomartinské víno, pečenou husu nebo možnost prvního sněhu. Já budu psát o něčem jiném –  o legendě s pláštěm svatého Martina.

Když jsem se ptal svých kolegů, co má společného Pillow a Martin, standardní odpověď byla: v Pillow pracují dva Martinové a ty jsi jedním z nich. To je pravda, jméno Martin a také Veronika, Jakub a Honza jsou v naší společnosti vždy dvakrát a tedy nejčastěji zastoupené. Je zde ale něco důležitějšího a zajímavějšího.

Martin a dělení pláště

Svatý Martin z Tours se narodil v roce 316 nebo 317. Než se stal biskupem, strávil nějaký čas v armádě. Jeho otec byl vysloužilý římský voják a chtěl, aby i jeho syn kráčel v jeho stopách. I jméno Martin dostal od rodičů po bohu války „Martovi“. V patnácti letech byl Martin odveden do armády, a přestože byl vojákem nerad, plnil vojenské povinnosti spolehlivě a odvážně a byl povýšen až na důstojníka.

Podle legendy o jeho životě žil skromně, pokorně. Martin byl jednoduše jiný než ostatní vojáci, což také dokazuje symbolický čin, díky němuž se stal tak známý. Došlo k němu v Amiensu u jedné z městských bran za jednoho velmi mrazivého zimního večera. Martin se tudy na koni vracel do vojenského tábora. U brány ho oslovil polooděný chudák a prosil o almužnu. Protože u sebe Martin neměl ani peníze, ani jídlo, zprvu nevěděl, jak by člověku pomohl. Tu ho však napadla myšlenka: vzal svůj velký důstojnický plášť a rozdělil ho svým mečem napůl. Polovinu pak hodil žebrákovi třesoucímu se zimou, aby se aspoň trochu zahřál.

Pillow a dělení zisku

Při založení Pillow pojišťovny jsme vložili do jejího základu jeden úžasný princip. Pokud bude méně škod, než statistika očekává, pak se s klienty podělíme o zisk. Přesně půl na půl, podobně jako Martin rozdělil svůj plášť.

K penězům, které za pojištění zaplatí naši zákazníci, se chováme jako kdyby jim stále patřili. Pouze přesně stanovenou část můžeme použít na náklady spojené s provozováním pojišťovny. Z většiny peněz platíme škody našich klientů a pokud bychom v daném kalendářním roce peníze nevyčerpali, vznikne zisk a o ten se rozdělíme.

Když lidem vysvětlujeme tento princip, moc se jim líbí a přijde jim spravedlivý. Přesně tak jsme to zamýšleli. A většinou mají dvě otázky:

  • Co se stane, pokud není zisk, protože škod bylo více, než se očekávalo? Odpověď je: pro klienty to nic neznamená, vyšší škody zaplatí akcionáři pojišťovny. V takových letech je podíl na zisku nulový.
  • Kdo další má podobně férové pravidlo ve svých podmínkách? Odpověď je: v Česku nikdo. V Evropě také nikdo (o nikom dalším nevíme) a jediná pojišťovna s podobných přístupem je až za oceánem ve Spojených státech a jmenuje se Lemonade.

Pohodový svátek sv. Martina přeje
Martin (nakreslil obrázek) a Martin (napsal text s využitím české Wikipedie)

Chci pojištění s podílem na zisku