Povinné ručení musí mít každé auto, další části pojištění jsou ale volitelné a záleží na každém majiteli, zda si je pro svého plechového miláčka vybere. Mezi tři nejoblíbenější patří asistence, pojištění skel a střetu se zvířetem.

První místo: odtah a další asistence

Asistenční služby jsou jednoznačně nejčastějším doplňkem povinného ručení. Ale pozor, není to proto, že základní variantu asistencí nabízí většina pojišťoven povinně jako součást balíčku s povinným ručením. Většina řidičů již zjistila, že základní varianta má zcela nedostatečné limity a v případě nepojízdnosti vozidla musí jeho majitel zaplatit většinu nákladů na odtah. Limity v podobě finanční částky ve výši 1 000 Kč až 5 000 Kč jsou díky inflaci a nárustu cen odtahových služeb pouze k smíchu.

Majitelé vozidel tak čím dál častěji volí rozšířené varianty asistence s výrazně vyšším limitem. Nejbezpečnější je zvolit si asistence bez finančního limitu. Pouze ty garantují, že díky inflaci nezastarají. Jedna z mála pojišťoven, která nabízí asistence bez finančního limitu, je Pillow pojišťovna. Dvě levnější varianty mají místo limitu v korunách praktický limit v kilometrech, na který je inflace „krátká“. Druhé dvě varianty mají dokonce neomezený limit po celém Česku a v zahraničí vždy garantují odtah k nejbližšímu servisu. S Pillow tak má každý řidič přehledné a přátelské podmínky odtahu, a dokonce vždy i bezlimitní vyproštění vozidla.

Druhé místo: pojištění skel vozidla

Druhé nejoblíbenější pojištění k povinnému ručení patří zaslouženě pojištění skel. Jedná se po odtahu nepojízdného vozidla o druhou nejčastější události řešenou pojištěním. U pojištění skel je třeba si ohlídat 3 parametry:

  • Vztahuje se pouze na čelní sklo nebo i na další včetně střešního a panoramatické střechy?
  • Jaká je spoluúčast v prvních měsících a jaká je po zbylou dobu trvání pojištění?
  • Jaký je zvolený limit pro opravu/výměnu skla?

Zejména třetí vlastnost je z pohledu peněženky nejdůležitější. Mnoho majitelů má ujednaný limit 10 tisíc korun, který díky růstu cen náhradních již nestačí. Výměna skla, která před 3 lety stála 10 tisíc v současnosti vyjde na 17 tisíc Kč. Nepozorný majitel auta tak díky chybně nastavené smlouvě bude muset doplatit 7 tisíc korun ze svého.

Jediným praktickým řešením je volba pojišťovny, která pojišťuje všechna skla vozidla na neomezený limit. V případě škody tak pojišťovna zaplatí všechny náklady na opravu nebo výměnu skla, majitel vozidla nic nedoplácí ze svého. Podobnou výhodu poskytuje pouze několik nejlepších pojišťoven na trhu, jednou z nich je již zmíněná Pillow pojišťovna. Každé její pojištění skel je bez limitu a po 3 měsících trvání i bez spoluúčasti. I proto je Pillow nejrychleji rostoucí pojišťovnou na českém trhu.

Třetí místo: střet se zvířetem

Možná to byly časté novinové články o rostoucím počtu srážek vozidel s lesní zvěří, které přiměly Čechy si uzavírat si pojištění pro tyto situace. Výsledkem je obrovská popularita pojištění střetu se zvířaty, a tedy i růst počtu zaplacených škod pojišťovnami. Bohužel není zlato vše, co se třpytí a mnoho majitelů aut to bohužel zjistí až v okamžiku pojistné události.

Hlavním problémem je limit pojistného plnění. Mnoho pojišťoven v honbě za co nejnižší cenou zavedlo limit na vyplacené peníze. Typicky najdeme na českém trhu pojištění s limitem 50 nebo 100 tisíc korun. Pokud například srážka s divočákem způsobí totální škodu na vozidle v hodnotě 300 tisíc Kč, zůstanou majiteli jen oči pro pláč, za peníze od pojišťovny si stejné auto nekoupí.

Jedna z mála pojišťoven, která nerezignovala na dostatečné nastavení pojistné ochrany, je Pillow pojišťovna. Místo nesmyslného pojištění s limitem nabízí pojištění na celou obvyklou cenu vozidla. Díky tomu po srážce se zvířetem dostane majitel poškozeného vozidla zaplacenu cenu opravy a v případě totálních škod celou cenu vozidla v okamžiku před nehodou. „Perličkou na dortu“ je možnost uzavřít pojištění dokonce bez spoluúčasti. Žádná jiná pojišťovnu stejné pojištění v Česku nenabízí.