V Česku jezdí 6 miliónů osobních vozidel a třetina z nich zbytečně přeplácí cenu povinného ručení, a dokonce i havarijního pojištění. Zjistili jsme, proč někteří majitelé stále platí za své pojištění více než musí.

Proč lidé platí drahé povinné ručení?

Z ankety vyplynuly tři nejčastější důvody, proč majitelé vozidel zbytečně platí vyšší cenu povinného ručení. Není ti proto, že by lidé měli příliš mnoho peněz anebo měli rádi pojišťovny a přáli jim vysoké zisky. Nejčastější důvodem bylo, že jim nikdo neřekl o novinkách v pojištění vozidel a o způsobu, jak ušetřit na povinném ručení a havarijním pojištění.

Důvod 1: Nevěděl(a) jsem o slevě

Povinné ručení v současné podobě vzniklo v roce 2000. Během následujících 20 let nepřišly pojišťovny s výraznými cenovými vylepšeními. Cena se stále odvíjela od pojištěného vozidla a od bonusů za jízdu beze škod. Teprve v posledních letech přišla skutečná revoluce nabízející slevu na povinném ručení pro 2 milióny osobních vozidel. Tolik je v Česku vozidel, které najezdí méně než 12 tisíc kilometrů.

Princip je jednoduchý: vozidlo, které není tak často na silnici jako například dodávka každodenně rozvážející zboží, způsobí mnohem méně škod. A základním principem pojištění je, že méně škod znamená nižší cenu pojištění. Tento princip ve prospěch svých klientů používá známá česká pojišťovna Pillow. Při výpočtu ceny povinného ručení stanoví výši slevy až 38 %. Tu získají majitelé vozidel s ročním nájezdem 5 tisíc kilometrů ročně. Při nájezdu do 10 tisíc kilometrů je sleva až 23 % atd. Výši úspory si může každý ihned zjistit v jednoduché kalkulačce zde.

Důvod 2: Myslel(a) jsem, že je to složité

Někteří majitelé vozidla o slevě dle najetých kilometrů věděli od svých známých nebo kamarádů. Přestože mohli ušetřit tisíce korun ročně, zůstali u svého drahého povinného ručení. Přiznali, že se báli složitosti, jak pojišťovně doložit počet ujetých kilometrů. Někdy uvěřili i lživým tvrzením, že slevu dle najetých kilometrů lze získat pouze se sledovacím zařízením v autě nebo že musí každý rok s autem zajet na speciální prohlídku tachometru s odečtem.

Skutečnost je zcela jiná. Pro slevu až 38 % dle najetých kilometrů stačí jednou ročně vyfotit hodnotu kilometrů na tachometru vozidla v aplikaci a kliknutím se sama odešle pojišťovně. Žádné sledovací zařízení, žádní prohlídka, stačí 30 sekund a vše je hotovo. Jednoduchost a bezpečnost je důvodem, proč v posledních letech již přes 150 tisíc klientů pojistilo své auto nebo motorku u Pillow pojišťovny se slevou za najeté kilometry.

Důvod 3: Bál(a) jsem se, že najedu více

Poslední důvod, proč někteří lidé zatím nevyužili slevu za najeté kilometry, je obava z vyššího nájezdu. Například Petr z Kolína nám řekl: „S autem každý rok najedu přibližně 8 tisíc kilometrů a mám tak nárok na slevu. Co když ale budu muset jezdit autem více a najedu o tisíc kilometrů více?“

Odpověď je jednoduchá. Pokud řidič najede více než na počátku odhadl, doplatí pouze za kilometry navíc. Přímo ve smlouvě je uvedena cena za jeden kilometr. Průměrná hodnota pro povinné ručení je 0,17 Kč. Pokud by tedy Petr najel více o tisíc kilometrů, doplatí pouze 170 Kč (1000×0,17). A naopak, pokud najede o tisíc kilometrů méně, Pillow pojišťovna mu 170 Kč vrátí. Je vidět, že Petr se bojí zbytečně. I kdyby najel více, je doplatek menší než úspora, kterou získal výměnou starého pojištění za moderní.

Závěr

Pojištění se slevou dle ujetých kilometrů nabízí více pojišťoven, ale nejnovější variantu pouze Pillow pojišťovna. Pouze její klienti mají ve smlouvě garantován cenu jednoho kilometru pro výpočet přeplatku nebo nedoplatku mimo odhad. Další výhodou je vyladěná mobilní aplikace, se kterou lze stav tachometru odeslat jednou ročně během necelé minuty.