Pojišťovny někdy straší vším, co se může přihodit a motivují tak ke sjednání pojištění. Věděli jste ale, že i když máte například pojištění svého domova uzavřené, v případě škody může být v určitých případech vyplaceno výrazně méně peněz, než potřebujete na opravu?

Může za to „podpojištění“

Bohužel mnoho klientů pojišťoven zažilo následující situaci. Živel nebo zloděj jim způsobil škodu na jejich bydlení, oni vše nahlásili své pojišťovně a následně dostali vyplaceno třeba jen polovinu škody. Odůvodnění ze strany pojišťovny bylo stručné: „váš majetek byl podpojištěn, a proto vám krátíme pojistné plnění“. Přitom stačilo vybrat si lepší pojištění a nastavit ho tak, aby podpojištění nemohlo nastat. Jak se snadno vyhnout podpojištění popíšeme v tomto článku.

Co je podpojištění?

Pokud sjednáváte pojištění pro váš dům nebo byt, základním parametrem smlouvy je hodnota samotné nemovitosti a hodnota majetku, který tvoří vybavení domácnosti. Jinými slovy, pojišťovna po vás bude chtít znát:

  • Pojistnou částku budovy (bytu nebo rodinného+ domu)
  • Pojistnou částku domácnosti

Pojistná částka má odpovídat skutečné hodnotě nemovitosti a jejímu vybavení. Pokud určíte tyto částky nižší, než je skutečnost, jedná se o podpojištění a v případě škody pojišťovna sníží vyplacené peníze. Část škody budete muset doplatit ze svého, a to určitě nechcete.

Příklad z praxe

Voda z rozbitého vodovodního kohoutku zničila v bytě vybavení v hodnotě 120 tisíc. Vybavení bytu bylo pojištěno na pojistnou částku 300 tisíc Kč, skutečná hodnota věcí byla dvojnásobná (600 tisíc Kč). Pojišťovna tak místo 120 tisíc vyplatila pouze polovinu, tedy 60 tisíc.

S garancí není podpojištění

Naštěstí s perfektním řešením přišla Pillow pojišťovna. Dosud byla známá zejména díky výhodnému pojištění vozidel, v minulém roce přišla s další novinkou. Nové pojištění majetku způsobilo malou revoluci v pojištění a není tak divu, že ihned ve stejném roce získalo první místo v odborné soutěži Hospodářských novin v kategorii Inovátor roku. V čem je nové pojištění tak výjimečné?

Pillow pojišťovna při sjednání pojištění pro byt nebo rodinný dům na základě zadaných údajů doporučí pojistnou částku pro nemovitost i její vybavení (domácnost). Pokud si zájemce o pojištění sjedná doporučenou nebo vyšší částku, Pillow pojišťovna garantuje, že nikdy nebude uplatněno podpojištění. I kdyby byla hodnota majetku ve skutečnosti vyšší než doporučená pojistná částka.

Druhou užitečnou vlastností je pravidelná aktualizace pojistných částek. Inflace každý rok způsobí, že pojistné částky zastarají. Pillow pojišťovna detailně monitoruje vývoj růstu cen a každý rok automaticky navýší pojistné částky, aby skutečná hodnota pojištění zůstala zachována. Pokud by ale klient z nějakého důvodu nechtěl částky navýšit, má vždy možnost volby. Stačí jednoduše kliknout na odkaz uvedený v e-mailu a navýšení částek se pro příští rok ihned zruší.

Chytrá pojistka bez podpojištění

Pokud jste pojištění svého domova uzavírali před třemi lety nebo dříve, pravděpodobně vaše pojistné částky jsou nedostatečné a jste ohroženi podpojištěním. V on-line kalkulačce Pillow pojišťovny si snadno spočítáte doporučené pojistné částky a uzavřete smlouvu s garancí nepodpojištěni. Aktuálně navíc se slevou 20 %.