Jak ušetřit na pojištění

Aktuálně publikované statistiky České kanceláře pojistitelů (ČKP) jednoznačně potvrdily rostoucí oblibu produktů povinného ručení s cenou dle ujetých kilometrů.

Pojištění dle kilometrů vyhrálo

Obě pojišťovny, které vsadily na počítání ceny povinného ručení (ale také havarijního pojištění) podle počtu za rok ujetých kilometrů, se ocitly na pomyslných stupních vítězů. Obsadily první a třetí místo v počtu nárůstu pojištěných vozidel s povinným ručením. Dohromady navýšili svůj pojistný kmen o 100 436 vozidel. Relativně nejrychleji rostla Pillow pojišťovna s meziročním nárůstem o 36 %, toto prvenství obhájila již 4 roky za sebou.

Výsledek není překvapující,“ vysvětluje Marcel Beno, spoluzakladatel a matematik Pillow pojišťovny. „Pojištění podle ujetých kilometrů nabízí nejnižší cenu pro přibližně třetinu osobních aut a motocyklů na českém trhu. Dle našich odhadů se jedná téměř o více než dva milióny vozidel, stále tak stovky tisíc majitelů aut zbytečně platí za povinné ručení více, než musí.“

České vs. zahraniční pojišťovny

Netradiční pohled na výsledky nabízí rozdělení na pojišťovny vlastněné českými, a naopak zahraničními majiteli. Mezi „české“ pojišťovny lze zahrnout i Pojišťovnu VZP, kterou prakticky ovládá skrze Všeobecnou zdravotní pojišťovnu český stát. „Pokud sečteme nárůst pojištěných vozidel u 5 českých pojišťoven, dostaneme číslo 148 443 vozidel oproti nárůstu 94 200 vozidel u 7 zahraničních pojišťoven,“ komentuje výsledky Martin Podávka, spoluzakladatel Pillow. „Ukazuje se tak, že české pojišťovny umí být stejně nebo ještě více inovativní než světoznámé značky. A důkazem je nejen růst jejich obliby u českých klientů, ale i expanze do dalších zemí. Například Pillow od konce minulého roku nabízí své služby i klientům na Slovensku“, uzavírá Martin Podávka.