Pro některé klienty i poradce může být překvapením, že text nového zákona o povinném ručení může mít dopad do pojištění majetku. Je dobré si zkontrolovat pojistné podmínky, aby po škodě nebyl klient nemile překvapen.

Auto není součást domácnosti …

Nový zákon o povinném ručení rozšířil množinu vozidel, která musí mít uzavřeno povinné ručení. Mezi nejčastější zástupce „nových“ vozidel patří elektrické koloběžky určité rychlosti a hmotnosti. Jak tato skutečnost souvisí s pojištěním majetku, konkrétně s pojištěním domácnosti?

V pojištění domácnosti je pojištěn soubor movitých věcí (od lžíce až po postel), které tvoří vybavení či zařízení pojištěné domácnosti a slouží k jejímu provozu. Pojišťovny ale v pojistných podmínkách stanovují, že některé předměty jsou z této definice vyloučeny, a tedy nejsou majetkovým pojištěním kryty. Typicky jsou to například letadla, velká plavidla a také … některá vozidla. Nejčastěji ta, která musí mít uzavřené povinné ručení.

Je běžné a může se zdát logické, že osobní auto do pojištění domácnosti nepatří, protože má své vlastní (havarijní) pojištění. Pokud vypukne požár a ten poškodí osobní auto v garáži, z pojištění majetku není plněno. Podobně, pokud vozidlo někdo ukradne (ať již z místa pojištění nebo mimo něj), nejedná se o krádež pojistitelnou v rámci pojištění majetku. Výluka na vozidla s povinným ručením je tedy logická a na místě.

… ale co koloběžka?

V případě elektrické koloběžky ale může být očekávání majitele jiné. Až dosud tyto koloběžky, Segwaye, hoverboardy a další vozítka tvořily součást vybavení domácnosti a byly tak majetkovým pojištěním pojištěny, protože povinné ručení mít nemusely. Nově ho tato vozítka mít musí. Z pojištění majetku tedy mohou vypadnout, ale sjednat pro ně havarijní pojištění například pro rizika krádeže nebo přírodních událostí (např. požár) často ani není možné.

Je tak logické, že by podobná vozítka neměla být z majetkového pojištění vyloučena. Proto je dobré se podívat do podmínek pojištění, záleží na jejich textu. Dříve mohla být vyloučena všechna vozidla „s povinností uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu vozidla“, tedy povinné ručení. Tato formulace nově vylučuje i elektrické koloběžky a podobné. Férovější výlukou je nyní ta ve znění „vozidla s povinností registrace v registru silničních vozidel“. Taková formulace vylučuje osobní automobily, ale ponechává pojištěné elektrické koloběžky a další elektrovozítka.

Pillow? Samozřejmě vyřešeno

Klienti a partneři Pillow pojišťovny nemusí nic řešit. Pillow pojišťovna od prvního dubna aktualizovala pojistné podmínky majetkového pojištění a všechny elektrické koloběžky & spol. tvoří součást pojištěné domácnosti. Zároveň se Pillow pojišťovna zavazuje stejným způsobem postupovat i u smluv se staršími pojistnými podmínkami. Každé vozidlo, které nemá povinnost registrace v registru vozidel, mají klienti Pillow pojištěno v rámci pojištění majetku na všechny sjednané polštáře.