Vytvořili jsme pro Vás přehledný návod, jak si během 7 minut správně pojistit byt v osobním vlastnictví, ve kterém jako majitel nebo spolumajitel žijete.

Nezávazná kalkulace pojištění

Výhodou sjednání pojištění on-line je výhodná cena. Neplatíte totiž za provoz drahých poboček pojišťovny a zároveň vás nikdo nenutí do koupě nevýhodného a drahého pojištění. Nákupy on-line jsou snadné a výhodné, a to se týká i pojištění Vašeho bytu.

Mezi další výhody on-line pojištění patří:

  • Snadné nastavení částek – vyhnete se podpojištění
  • Zahrnutí asistence – zaplatí za Vás zámečníka u zabouchnutých dveří
  • Volitelné přidání „pojistky na blbost“ – pomůže Vám i Vaší rodině

1) Informace o majiteli

Otevřete si kalkulačku pojištění pro Váš byt zde www.pillow.cz/pm1. Jako první údaj zadáváte informaci o vlastníkovi (spoluvlastníkovi) bytu. Pokud byt je součástí bezpodílového vlastnictví manželů, je úplně jedno, zda zadáte sebe nebo manžela/manželku.

E-mail a telefon nejsou povinné údaje, a tak je nemusíte zadávat. Máte tak jistotu, že pokud se Vám nabídka nebude líbit, nikdo Vás nebude kontaktovat. Většina kalkulaček na internetu tuto vlastnost nemá a kontaktní údaje musíte zadat.

2) Obecné informace o nemovitosti

Následující čtyři položky pro pojištění bytu v osobním vlastnictví, ve kterém jeho majitel bydlí, vyplňte dle obrázku. Třetí položka znamená, že pojišťujete jednak byt v osobním vlastnictví (zdi, okna, vestavěné skříně, kuchyňskou linku, podlahy atd.) a také věci, které v bytě máte. Od oblečení a bot, přes knihy, hrnce, elektroniku až po židle, stoly a postele. Vaše pojištění tak bude kompletní a ochrání Vás při škodě.

3) Adresa bytu v osobním vlastnictví

Váš byt už jistě adresu má, začněte tak vyplňovat PSČ. Vyplňte první tři čísla PSČ a chvilku počkejte. Objeví se seznam vyhovujících míst, ze kterého vyberete to správné. Podobně s ulicí – vyplňte třeba první tři písmena ulice a po chvilce se objeví seznam všech ulic začínající na uvedená písmena. Ze seznamu vyberte správnou ulici. A podobně u čísla popisného. Vyplňte první číslici a ze seznamu vyberte správné číslo domu.

4) Údaje o bytu v osobním vlastnictví

Pro výpočet ceny pojištění je nutné základní informace o bytě. Postupně zadejte poschodí bytu (přízemí, první patro, druhé a vyšší patro), materiál stavby (váš byt bude nejčastěji buď v panelovém nebo zděném bytovém domě) a stáří budovy (nemusíte znát přesně, zadává se přibližný interval). Pokud máte nějaké zabezpečení bytu (popis zabezpečení získáte kliknutím na daný otazníček), můžete získat slevu. Vyplňte, zda byt má sklep, který je v přízemí nebo pod úrovní okolního terénu. Poslední informací je plocha bytu. Do ní se nezapočítávejte plochy teras, lodžií, balkonů a ani sklepa, jde o podlahovou plochu samotného bytu.

5) Hodnota bytu a jeho vybavení

V případě bytu v osobním vlastnictví je třeba zvolit dvě pojistné částky. Pojistná částka budovy a stavebních součástí (např. kuchyňská linka, vestavěné skříně) má odpovídat tržní ceně, za kterou lze podobný byt ve stejné lokalitě prodat nebo koupit. Pojistná částka domácnosti je cena, kterou by stálo nakoupení všech věcí v domácnosti jako nových za současné ceny. Kalkulačka na základě informací o bytě spočítá a předvyplní doporučí hodnoty, které v případě potřeby můžete změnit. Pojistná částka vedlejších objektů je určena např. pro byty v přízemí, které mohou mít vlastní pozemek u bytového domu, na kterém má majitel bytu například zahradní chatičku. Většina majitelů bytů v osobním vlastnictví takové štěstí nemá.

6) Frekvence platby

Pojištění můžete platit měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně, záleží pouze na Vaší volbě. Při sjednání pojištění on-line získáváte automatickou slevu 20 %.

7) Volba varianty pojištění

Výhodou on-line pojištění je možnost si přizpůsobit pojištění podle svého. Pokud nechcete nastavováním ztrácet čas, zvolte prostřední doporučenou variantu. Ta je u majitelů bytů v osobním vlastnictví nejoblíbenější a volí si ji většina vlastníků. Nejčastější úpravy doporučené varianty jsou:

  • Místo spoluúčasti 5 000 Kč si majitelé zvolí hodnotu 0 Kč. Platba je trochu vyšší, ale při škodě neplatí žádnou část ze svého.
  • Rizika (základní a vodovodní, povodeň a záplava, krádež a vandalismus, elektroškody) si pojišťují prakticky všichni.
  • Asistence lez zvolit místo rozšířené pouze základní. Na zabouchnuté dveře základní stačí, ale s opravou konkrétních elektrospotřebičů až do stáří 5 let nebo s deratizací již nepomůže.

V druhé části tabulky se nastavuje pojištění odpovědnosti. Limit 10 miliónů vypadá vysoký, ale pokud způsobíte škodu na majetku dalších obyvatel bytového domu pod Vámi (vyplavíte je) nebo nad Vámi (vykouříte je), bude se dostatečný limit hodit. Takovou škodu zaplatí Odpovědnost k nemovitosti, kterou by měl mít každý majitel bytu v osobním vlastnictví.

Odpovědnost pro běžný život byste měli mít jednu pro sebe a všechny blízké, kteří s Vámi bydlí. Pokud ji již máte pojištěnu v jiném produktu, nemusíte ji mít podruhé. Ale pokud Vám schází, určitě ji ponechte. Varianta Rozšířená navíc platí po celé Evropě a jedná se u klientů o nejoblíbenější variantu.

8) Může se Vám hodit

To hlavní jste si již vybrali a v poslední části si můžete výhodně rozšířit své pojištění. Nejčastěji si majitelé bytů přidávají pojištění skel a sanity. Důvod je jednoduchý – pokud vlastní chybou například rozbijí sklo v okně nebo sanitární vybavení jako je záchodová mísa, pojištění jim škodu zaplatí. Věci na zahradě jsou určeny šťastným majitelům bytů v přízemí s vlastním pozemkem. Věci mimo domov jsou vyhledávaným pojištěním. Pokud by vás například někdo venku přepadl a ukradl vám telefon nebo jiné osobní věci, pojišťovna škodu zaplatí. A nejen v tomto případě.

9) Doplnění údajů

Nyní máte pojištění přesně takové, jaké si přejete. Máte nastavené aktuální pojistné částky a díky tomu není Váš majetek ohrožený podpojištěním. Přestože celková hodnota chráněného majetku je v řádech miliónů korun, cena pojištění jsou pouze tisíce korun ročně. Pokud se Vám pojištění líbí, stačí kliknout na tlačítko „Sjednat“ a v dalším kroku doplnit

  • Číslo bytu nebo popis (pokud číslo bytu neznáte, stačí napsat např. 2. patro naproti výtahu“)
  • Způsob platby: bankovním převodem nebo inkasem

A v posledním kroku si vše můžete zkontrolovat, prohlédnout pojistné podmínky a po zaškrtnutí potvrzení kliknutím na tlačítko Dokončit bude pojistná smlouva a podmínky odeslány na Vámi zadaný email.

10) Zaplacení první platby

Nezapomeňte na poslední krok, který je důležitý. Teprve zaplacením první platby začne pojištění chránit Váš majetek. V emailu i ve smlouvě najdete QR kód, díky kterému platbu provedete z a5 sekund. Stačí na něj namířit mobilní telefon se spuštěnou aplikací Vaší banky. A je to, máte hotovo.

Nezávazná kalkulace pojištění