Věštírna

Míru inovativnosti jednotlivých pojišťoven lze posuzovat různě. Pokud jako arbitra zvolíme nejprestižnější ekonomické médium v ČR, Hospodářské noviny, pak první příčku v posledních letech obsadila Pillow pojišťovna.

V čem se soutěží

Hospodářské noviny udělují ceny Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna již 15 let. Soutěží se v několika kategoriích a soutěž se pyšní tím, že její snahou je rozhodovat na základě objektivních údajů a ukazatelů. Není zde žádná subjektivní více či méně anonymní porota, ale tvrdá data.

V letech 2009 až 2022 byla součástí soutěže také kategorie Pojišťovací inovátor roku (2023 zrušena a nahrazena kategorií ESG). Cílem této kategorie bylo upozornit na nejlepší pojišťovácké inovace na českém trhu. První ročník v roce 2009 vyhrála v ČR již nepůsobící Aegon Pojišťovna se Životním pojištění Invest & Live, v následujících letech zlato brávala často pojišťovna Allianz (např. 2017 za první pojištění podle najetých kilometrů), ale vyhrály i pojišťovny Uniqa, ČSOB či RSA Direct.

Zlomový ročník 2020

Zlom nastal v ročníku 2020. Tehdy se se svou nabídkou autopojištění objevila na trhu úplně nová (a tehdy malá) pojišťovna Pillow. Její pojištění vozidel, které začala nabízet právě v tomto roce, přineslo na trh mnoho dosud nevídaných výhod. Jeho základem je férové počítání pojistného podle ujetých kilometrů. Pokud klient ujede méně, než čekal, Pillow mu za každý kilometr vrátí přesně určenou sumu, která je součástí pojistné smlouvy. Užitečnost přístupu prověřila covidová epidemie, během které většina klientů dostala vráceny peníze za neprojeté kilometry zpět.

Pojištění má ale i mnoho dalších benefitů – namátkou ocenění osobního auta pojišťovnou (tj. bez podpojištění), bezlimitní krytí všech skel vozidla nebo třeba velice jednoduchý modulární přístup, kde si klient nastaví potřebné krytí velmi snadno podle svých potřeb. I přes všechny tyto nesporné výhody bylo ale pro všechny velkým překvapením, že Pillow pojišťovacího inovátora v roce 2020 vyhrála! Podařilo se jí porazit všechny velké a zavedené tradiční pojišťovny. A zpětně je třeba uznat, že naprosto zaslouženě. Ke konci roku 2023 totiž toto pojištění využívalo již 172 000 vozidel, což představuje bezprecedentní nárůst, na českém trhu v minulosti nevídaný.

Obhajoba vítězství 2021

Do ročníku 2021 přihlásila Pillow nové pojištění úrazu a nemoci. I zde šlo o skutečnou revoluci. Neživotní pojištění úrazů a nemocí totiž na českém trhu v podobném rozsahu nebylo. Pro mnoho klientů představuje velmi vhodnou alternativu rizikovému životnímu pojištění, které se o případné problémy s nemocemi či úrazy vhodně postará. Oproti životnímu pojištění je jeho sjednání jednodušší, novinkami byl třeba automatizovaný zdravotní úpis, krytí zlomenin a popálenin nebo pojištění trvalých následků nemocí. A světe div se, Pillow své vítězství obhájila. Opět ukázala, že i na velmi konzervativním pojistném trhu je stále co nového tvořit.

Zlatý hattrick 2022

V roce 2022 uvedla Pillow do nabídky třetí pojištění, a to pojištění majetku a odpovědnosti. Produkt přicházel zrovna v období velmi vysoké inflace. Pillow tehdy jako první na trhu uvedla garanci neuplatnění podpojištění. Pokud klient přistoupí na její návrh výše pojistné částky, tak se pojišťovna zavázala podpojištění neuplatnit. Byť její přístup později mnoho pojišťoven převzalo, rozsah nabídky a garancí pro všechny pojistné částky je dodnes unikátní. Pojištění má samozřejmě i mnoho dalších benefitů, ať už velice omezenou sadu sublimitů, široké krytí či srozumitelné pojištění věcí mimo místo pojištění. Velmi dobře vychází ve všech podrobných kvalitativních srovnávačích pojistných parametrů, kterých lze u pojištění majetku a odpovědnosti definovat stovky.

Tento produkt tedy dorazil na kolbiště posledního ročníku ceny Pojišťovací inovátor roku a opět zde zvítězil. Pillow oslavila zlatý hattrick a jako jediná pojišťovna v historii soutěže získala cenu pro každý ze svých produktů.