Prvního října uplyne přesně 7 let od vzniku pojištění vozidel s cenou dle ujetých kilometrů. A to je důvodem, proč se Pillow pojišťovna rozhodla tento den vyhlásit za český den „pay-per-mile“ pojištění.

Vše začalo v roce 2016

S revoluční myšlenkou přišel Jakub Strnad, spoluzakladatel a současný předseda představenstva Pillow pojišťovny. „Každému matematikovi je jasné, že pravděpodobnost dopravní nehody závisí jednak na schopnostech řidiče a také na tom, jak moc je vozidlo na silnici, “ vysvětluje vznik myšlenky na nové pojištění Jakub Strnad. „Zatímco některé země používaly pro odečet ujetých kilometrů drahou jednotku instalovanou do auta, v Česku jsme vsadili na jednodušší systém.“ V českém pojištění dle kilometrů stačí, když klient jednou ročně vyfotí stav tachometru a fotografii pošle do pojišťovny, žádná montáž zařízení není potřeba.

Pojištění si okamžitě našlo své klienty. „Obecně lze říci, že pro vozidla, která ročně najezdí do 12 tisíc kilometrů, je pojištění dle ujetých kilometrů výhodnější,“ vysvětluje Marcel Beno, člen představenstva a procesní architekt Pillow pojišťovny. „Výše úspory může být až 35 % oproti běžnému pojištění bez závislosti na nájezdu.“ Osobních aut s tímto nájezdem jezdí v Česku nejméně 2 milióny a celková roční úspora na pojištění za všechna vozidla je vyšší než miliarda korun.

Nová verze pojištění a období Covidu

V roce 2020 spustila Pillow pojišťovna vylepšenou verzi pojištění, která ihned před sjednáním informuje klienty o ceně za jeden kilometr.  Zákazník si tak může snadno spočítat, kolik mu pojišťovna vrátí zpět, pokud během roku ujede méně kilometrů, než odhadl. „Dalším vylepšením je možnost sjednat pojištění dle kilometrů i pro motorky a také zaslat fotografii tachometru skrze mobilní aplikaci,“ uvádí Marcel Beno. „Vše je nastaveno automaticky, a tak jsou klienti často překvapeni, že dostanou vyúčtování uplynulého roku do několika sekund po odeslání stavu ujetých kilometrů“.

Výhody pojištění dle kilometrů poznali čeští zákazníci během epidemie Covidu, kdy s auty nebylo možné jezdit jako obvykle. Zatímco běžné produkty pojištění vozidel nevrátily svým klientům ani korunu, pojištění dle kilometrů se zachovalo férově. Velká část klientů získala část zaplacených peněz zpět. Statistika České kanceláře pojistitelů potvrdila rostoucí zájem Čechů o pojištění dle kilometrů nejen v minulém roce, ale i letos. Mezi třemi nejrychleji rostoucími pojišťovnami jsou obě pojišťovny nabízející povinné ručení a havarijní pojištění s cenou dle ujetých kilometrů.