Na základě praktických zkušeností jsme sestavili žebříček pěti nejčastějších chyb v pojištění bytů a připravili jednoduchý návod, jak se jim snadno vyhnout.

Chyba 1: domácnost nebo budova

Tato strategická chyba může mít velké následky. Při špatné volbě může majitel bytu zjistit, že si pojistil pouze část svého majetku. Důvodem je, že každá pojišťovna rozlišuje pojištění budovy (zdi, okna, dveře atd.) a pojištění domácnosti (movitý majetek od hrnců přes oblečení až po nábytek).

Platí jednoduché pravidlo, jak správně pojištění nastavit.

  • Byt v osobním vlastnictví: zvolte pojištění budovy i domácnosti
  • Družstevní byt: zvolte pojištění domácnosti
  • Bydlíte v nájmu: zvolte pojištění domácnosti

💡 Tip: pojištění od Pillow pojišťovny myslí i na družstevníky, kteří si rekonstruovali na vlastní náklady stavební součásti bytu (koupelnu, vestavěnou kuchyňskou linku, vestavné skříně atd.) V průběhu sjednání pojištění stačí zadat jejich hodnotu a družstevník je má pojištěné.

Spočítat pojištění bytu

 

Chyba 2: nedostatečná pojistná částka

Tato chyba je nejčastější. Pro běžného člověka je totiž obtížné správně stanovit cenu hodnotu svého majetku. I zde ale existuje návod, jak postupovat.

  • Pojistnou částku pojištění budovy nastavte podle tržní ceny vašeho bytu. Podívejte se do inzerátů, za kolik se přibližně prodávají podobně velké a staré byty ve vašem okolí. Pokud podobně nastavíte pojistnou částku bytu, získáte v případě jeho úplného zničení tolik peněz, abyste si mohli ihned ve stejné lokalitě pořídit podobně velký byt.
  • Pojistnou částku domácnosti určíte pomocí tužky a papíru 🙂 Projděte postupně všechny místnosti bytu (nezapomeňte na sklepní kóji) a sepište si seznam majetku s odhadem ceny, za kterou byste ho nyní koupili jako nový. Součet všech nových cen vašeho majetku použijte jako pojistnou částku domácnosti.

💡 Tip: při sjednání pojištění bytu Pillow pojišťovna sama doporučí podle velikosti bytu a jeho lokality pojistnou částku pro budovu i domácnost. Pokud doporučení použijete nebo zvolíte vyšší, máte od Pillow garanci, že v případě škody neuplatní podpojištění.

Doporučte mi pojistnou částku

 

Chyba 3: zapomenuté riziko

Žádné pojištění na světě nepojistí každou událost, která vede k poškození či zničení vašeho majetku. Pojištěny jsou pouze situace, které jsou uvedeny v pojistné smlouvě a podmínkách.

Existuje 5 základních skupin rizik.

  • Základní a přírodní události (požáry, výbuchy, nárazy vozidel, vichřice, krupobití atd.): pojistěte si vždy, tyto škody mohou snadno zničit celý majetek.
  • Vodovodní škody (voda uniklá z vodovodního zařízení): pojistěte si vždy, průměrný výše škody není tak vysoká, ale jde o nejčastější typy škod.
  • Povodeň a záplava: pojistěte si, pokud vás riziko ohrožuje. Pokud bydlíte ve 3. patře a nemáte sklep, záplava pro vás není nebezpečím.
  • Krádež a vandalismus: mělo by být pojištěno vždy, žádný zámek není nepřekonatelný.
  • Elektroškody (zkrat, přepětí, podpětí atd.): i u této poslední skupiny je doporučeno mít ji pojištěnu.

💡 Tip: Pillow pojišťovna v základním rozsahu pokrývá nejen první dvě skupiny (přírodní a vodovodní škody), ale také užitečné all-riskové pojištění rozvodů. Pokud např. omylem navrtáte vodovodní trubku nebo rozvod elektřiny, budou vám uhrazeny náklady v souvislosti s opravou nebo výměnou poškozených rozvodů.

Chci si nastavit pojištění bytu

 

Chyba 4: špatně zvolený způsob užití

Pojišťovna se vás při sjednání pojištění zeptá, jakým způsobem je byt užíván. Odpovězte na otázku vždy podle skutečnosti, nepravda se v okamžiku pojistné události vždy odhalí. Způsob využití bytu může být:

  • Byt je obýván trvale majitelem.
  • Byt je rekreačně obýván majitelem.
  • Byt je dlouhodobě pronajímán.
  • Byt je krátkodobě pronajímán (AirBnB).

💡 Tip: Pillow pojišťovna jako jedna z mála umí pojistit všechny uvedené způsoby užití bytu. Navíc pro nájemce nebo naopak pronajímatele nabízí i speciální pojištění odpovědnosti vytvořené právě pro nájemce či pronajímatele.

Spočítat pojištění bytu

 

Chyba 5: věci mimo domov

Běžné pojištění chrání váš majetek zejména když se nachází v pojištěném bytě. Pouze některá vybraná rizika jsou platná i mimo byt, například krádež. Pokud ale dojde k poškození vašich věcí např. požárem na jiném místě než je byt, může to být problém.

Abyste předešli problémům, při sjednání pojistné smlouvy si zkontrolujte, zda pojištění myslí i na následující situace, pokud jsou pro vás relevantní.

  • Pojištění prosté krádeže (krádež bez překonání překážky) lyží a snowboardů dočasně umístěných před restaurací během lyžování nebo ve společné lyžárně
  • Pojištění věcí vašeho potomka, který studuje na koleji nebo má studentský podnájem.
  • Pojištění věcí odložených v šatně, v čekárně nebo pojištění věc které máte s sebou na dovolené a ponecháte je na hotelu nebo v penzionu.
  • Věci přepravované ve vozidle a nejen odcizené, ale i zničené následkem dopravní nehody.

💡 Tip: Pillow pojišťovna nabízí unikátní připojištění, které zahrnuje všechna výše uvedená místa a situace. Připojištění se jmenuje jednoduše – Věci mimo domov.

Chci nezávaznou nabídku